1. kryształy szczawianu wapnia - wypłukują wapń przy dłuższym działaniu, niewchłaniany przez człowieka, może w postaci krystalicznej doprowadzić do powstania kamieni nerkowych 2. kryształy węglanu wapnia - w żywności E170, neutralizuje silne kwasy, przeciw zgadze 3. antocyjany - barwniki, nie są trujące np. w truskawkach, śliwkach, winogronach 4.flawony - żółty barwnik stosowany w kosmetykach 5. alkaloidy -nikotyna -kofeina -kokaina -morfina -toefina (herbata; przeciw astmie oskrzelowej) -teobronina (ziarna kakao, czekolada; zabójcza dla wielu zwierząt, obniża ciśnienie, w środkach nasercowych, moczopędna, przeciw astmie) -chinina (drzewo chininowe, przeciw malarii, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo) -kolchicyna (nasiona ziemowita jesiennego, 1mg na 1kg ciała to dawka śmiertelna, zatrzymuje podział komórek) -skopolanina (liście bielunia; w okulistyce, była wykorzystywana jako serum prawdy :) ) -astropina (wilcza jagoda; reanimacja, przeciw wydzielaniu potu, w okulistyce) -tubokuracyna (do robienia zatrutych strzałek :) ) 6. glikozydy 7. cukry 8. białka 9. wodne aminokwasy 10. woda
|